2014. szeptember 17., szerda

Népszerű lett Gertruda!

Sikerlistás a Gertruda esküje!

A Bookline tényregény kategóriában első helyen szerepel a Gertruda esküje nem egészen egy héttel a megjelenése után.

A népszerű izraeli író, Ram Oren könyve már egy héttel a magyarországi megjelenés után első helyen szerepel a Bookline tényregény kategóriájában. A Gertruda esküje szemléletében is különleges írás, amennyiben a rémkorszak legismertebb vallomáskönyvétől (Anna Frank naplója) eltérően nem a nácizmus üldözötteinek szenvedésére, hanem a zsidó nép megmenekülésére irányítja a figyelmet, bemutatván, hogyan juttatott a sors főszerepet a ma is Amerikában élő Michael Stolowitzky túlélésében egy katolikus nevelőnőnek, Gertruda Babilinskának és egy Karl Rink nevű SS-tisztnek.

A könyvről egyre jobban szaporodnak a dicsérő recenziók is, így például Zakkant olvas bloggertől a következőt olvashatjuk:

„A Gertruda esküje fájdalmas, szívszorongató, szomorú, néha örömteli, de mindenképpen tanulságos, és fontos történet. Nemcsak történelmi szempontból, hanem azért, mert itt is kiderült, hogy van emberség a világon, vannak segítőkész érző lelkek az ok nélkül gyilkolók között.”

Roni olvas blogger a következőt írja:
„Számomra az egyik legmegdöbbentőbb momentuma a könyvnek mindenképpen az Exodust és annak zsidó menekültjeit érintő atrocitás volt. Ez a 4500 ember éppen a halál torkából, a koncentrációs táborokból menekült meg, s nem vágyott másra, csak az áhított békére a zsidók földjén, a Hazában. S a sok szenvedésért mit kaptak cserébe? Az elutasítást, sőt újabb harcot és vérontást attól a néptől, akik korábban a megváltást hozták nekik...”


További recenziók, érdekességeket találnak itt: https://www.facebook.com/ramorenmagyarszerzoioldala

Nincsenek megjegyzések: