2014. július 13., vasárnap

Nagy Nikolett Beatrix - Életfogytig (Németh Balázs szerint)



Cím : Nagy Nikolett Beatrix : Életfogytig ( Időtlenek I. )
Kiadó : Aba
Kiadás éve : 2013
Oldalszám : 160
Kötés : Puha
Ár : 1150 Ft





"A leggyötrőbb mégis a magyarázat hiánya, hogy nem tudod, miért bánnak így veled az emberek, így esélyed sincs változtatni. Ez mindig is így volt és így is lesz. Örökké."

Fülszöveg : Minden egy titokzatos idegen tükörképével kezdődött. Egy arccal, mely szomorúan nézte a lányt. Emma zárt világa hirtelen megrendül, egy nap leforgása alatt megváltozik minden. A világ kinyílik előtte, új élmények és érzések várnak rá. Az idő már nem lesz többé kihívás számára, mert egy különleges ősi betegségben szenved: Időtlen. Akárcsak a tükörbéli arc tulajdonosa, a fiatal férfi, Ében. 
Emmát elemi erővel vonzza a szomorú szemű ismeretlen fiú, aki észrevétlenül lopja be magát a lány szívébe. Ám mielőtt szerelmük kiteljesedhetne, a csapás megérkezik egy őrült nő személyében, és Emma képtelen lesz szembeszállni a sorssal, hogy megvédhesse épphogy felfedezett boldogságát. 
Szerelembe esni könnyű. Elszökni a végzeted elől a szerelmeddel, már kevésbé az. 
Életfogytig – Tarthat addig egy szerelem?


Nagy Nikolett Beatrix egyik festménye
Első benyomás : Nagy Nikolett Beatrixot még 2013 tavaszán egy író-olvasó találkozón ajánlotta Szurovecz Kitti írónő. Niki könyve akkor még kiadás előtt állt, de Kitti csak jót mondott a műről, ezért elhatároztam, a megjelenés után megszerzem. Ám ez kicsit elmaradt, ugyanis mindig mást vásároltam helyette, egészen az idei Könyvhétig, ahol szinte fillérekért könyörgött a könyv, hogy jöjjön haza velem. Sikerült ott találkoznom az írónővel is, aki nagyon szimpatikus személyiség.  Lebeszélnem vele, egy interjút, hogy Ti is jobban megismerjétek. A könyv kivitelezés szempontjából elég jól sikerült. Igaz, hogy vékonyka, de az oldalak teljesen ki vannak használva. Kevés üres részt találunk. Fogásra is kellemes, vékony papírokra nyomtatták. A borító egyszerű, de pont ez a szépsége.

A történet és felépítés :  Nehéz erről a könyvről írni. Egyrészt nagyon rövidke történetről beszélünk, másrészt nem akarom lelőni a poént. Akkor " in medias res" módjára vágjunk bele a közepébe. A történetben megismerünk egy átlagosnak tűnő 19 éves lányt, aki mit sem tud róla, hogy különleges. Ő az Időtlenek közé tartozik, ami azt takarja, hogy nem öregszik, de ugyanúgy meghalhat, mint bármelyikünk. Mikor Emma megtudja, hogy különleges, három férfihoz kerül, név szerint Ébenhez, Matthez és Klaus-hoz. Ők mindhárman különlegesek. Különböző kalandok történnek velük a történet folyamán. Nagyon a könyvecske végén megismerjük Nonnavellt, aki a főgonosz szerepét tölti be. De ennél többet nem akarok írni. Nem is tudnék spoiler nélkül.

Egyik jelenet a könyvből
Akkor úgy általában.  A könyv műfaját tekintve nagyon nehezen tudnám meghatározni. Romantikus történet? Nem igazán, a könyv vége felé kezd csak kialakulni egy kis romantikus szál Emma és Éden között. Azt hittem, a csókig sem jutunk el. Fantasy? Azon kívül, hogy a szereplőink Időtlenek, nincs semmi fantasztikus dolog. Akkor realista? Az sem teljesen. Ezek mind megtalálhatóak ebben a 160 oldalas kisregényben. Érdekes, de semmiből sem volt túl sok. Arányosan ötvözte az írónő a műfajokat, ezzel egészen egyedit alkotott. 

A helyszínek igényesen ki lettek dolgozva. Itt sem jelenik meg a fantasztikum. Pontos város- vagy helységnevet nem tudunk meg. Ezért is azt sugallja felénk : Ez egy teljesen átlagos történet, bárhol megtörténhet. Ez így is van. Város, iskola, kastély mindenütt van. 

Az első pár sor után észrevettem, hogy Niki mesterien tud fogalmazni. Olyan szófordulatokkal találkoztam a könyvben, melyek lenyűgöztek. Emellett gyönyörű metaforákkal és hasonlatokkal tűzdelt szöveget vehettem a kezembe, amely csak úgy sodort magával. Ja, és humorból sem volt hiány :) Észre sem vettem, hogy vége lett. Elsőkönyves szerzőtől nagyon ritkán látni ilyen minőségű alkotást. Szívből gratulálok!

Karaktereink tökéletesen életszerűek, némi plusszal, ami jelen esetben az, 
A főgonosz, Nonnavell
hogy Időtlenek. Emma kicsit hajaz a Twilight Bellájára, de csak icipicit. Főként naivsága és ügyetlensége miatt hozom ide a Twilightot, de másban még hasonlóságot sem véltem felfedezni a másik sorozattal. Ébenben megvan a kellő titokzatosság, a bátorság és a kellő érzékiesség, ami egy főhősben meg kell, hogy legyen. Sajnálom, hogy a szerelmi szál is csak a könyv vége felé bontakozott ki. Bár érezhettük a két főhős közti kémiát már a történet elején is, de igazság szerint akkor még azt sem tartottam kizártnak, hogy Matt lesz Emma lovagja. De ez nem így lett szerencsére. A többi szereplő is eléggé ki van dolgozva. Különösen tetszett, hogy szinte csak 3-4 szereplő körül forgott a történet, nem nagyon keveredtek bele jelentéktelen alakok. Ám nekem a főgonosz, aki éppen csak beköszön hozzánk az utolsó fejezetben, kicsit gyenge volt nekem. Lehet, a későbbiekben teljesen kimutatja a foga fehérjét. Lehet, kicsit lájtosabb főgonoszunk lesz, vagy nem volt ideje kibontakozni?


A történet szép lassan halad előre. Nagyon sok apró részlet kiderül a szereplők életéről, valamint jelleméről. De a vége........ ah. Hogy lehet így egy könyvet befejezni kedves Nikolett? :D Nyitott minden.Akkora függővéget hagytál nekünk, hogy ah....... :) Pont ott vágod el, amikor kezd kibontakozni minden, meg amikor a főgonoszunk is csinál valamit a zsaroláson kívül. Kérem most a következő részt!
Emma és Ében


Értékelés/ Összegzés :  

Történet : Rövid, de tömör. Függővég! Most úgy érzem, hogy egy nagy, vastag könyvből csak nagyon keveset olvastam. De tetszett :)

Karakterek : Kidolgozottak, szerethetőek, életszerűek. Talán ez a három legfontosabb dolog.

Borító : Kicsit nagyon egyszerű számomra. Szebbet érdemelne a könyv. 5/3

Összességében : 4,5/5 Elsőkönyves szerzőtől szép teljesítmény :)

Nagyon várom a folytatást! Figyelni fogom a kiadót ezentúl. Kap más szerző is tőlük majd esélyt.

A véleményt Németh Balázsnak köszönjük!

Nincsenek megjegyzések: